Sliksten til heste: Hvad er forskellen?
En sliksten giver din hest mulighed for at indtage salt og andre mineraler dagligt. Der er forskellige typer sliksten i handelen, men de er ikke allesammen lige sunde for heste. Men hvad er forskellen?
Sliksten i alle former og størrelser
Mennesker spiser alt for meget salt. Men hvordan er det med heste? De spiser derimod gennemsnitligt for lidt salt. Især i sommermånederne mister hesten meget salt gennem sved, som ikke bliver suppleret tilstrækkeligt op med grovfoder og almindeligt kraftfoder. Ikke kun sportsheste, men også en god lang ridetur kan medføre saltmangel hos din hest. For at imødekomme dets naturlige behov bliver du derfor nødt til at tilsætte salt til foderet. Det første skridt er at hænge en sliksten op, men hvilken? Sliksten finder du i alle former og størrelser:
· Almindelige hvide sliksten på 10 kg (KNZ standard eller Rockies Zout)
Disse er fine til heste og indeholder ud over salt (natriumklorid) også noget magnesium og muligvis zink, kobber, jod og selen.
· Hvide sliksten specielt til græssende kvæg
Ikke egnet til heste, sammensætningen af mineraler er specielt tilpasset til køer.
· Røde mineral sliksten (KNZ)
Disse sliksten indeholder foruden salt også ekstra mineraler og sporstoffer, men den er ikke så velegnet til heste på grund af det tilsatte jern. Jernmangel forekommer næsten aldrig, men det gør til gengæld jernforgiftning. Flere og flere producenter af sliksten fjerner derfor jern fra stenene. De røde sliksten vil derfor langsomt men sikkert forsvinde. De nye typer uden jern har en mere beige farve.
· Himalaya sliksten
En Himalaya sliksten egner sig udmærket til heste, og den ligner meget en standard 10kg hvid (KNZ) saltblok. Den indeholder også en smule af andre mineraler og sporstoffer. Den lyserøde farve kommer fra rustpartikler (oxideret jern) fra den stensort, den kommer fra. Mange heste kan bedre lide den end den standard hvide KNZ-sten.
· Sliksten med tilsat smag
De er hovedsageligt beregnet som en godbid. De er heller ikke så velegnede som sliksten til heste, fordi heste ikke optager salt efter behov, men opfatter stenen som slik og ofte spiser den helt op på kort tid. Desuden er de unødvendigt dyre.
· Specielle sliksten med ekstra magnesium, hvidløg eller biotin
Disse sliksten indeholder ganske vist de ønskede mineraler eller krydderier, men det er slet ikke nok til en hest, som har brug for det. Har din hest brug for biotin? Så er det bedre, at du giver den et biotinsupplement, såsom Pavo BiotinForte. En sliksten med biotin er nemlig dyrere, og den giver ikke det nødvendige daglige tilskud.
Hæng en sliksten op i stalden eller på marken eller i indhegningen under et halvtag. Salt opløses i vand, og også i regn. Læg den ikke i krybben, på den måde tvinger du hesten til at indtage salt, også når den ikke har brug for det. Desuden er krybben fugtig under fodringen og efter, og da opløses saltet hurtigere end nødvendigt.
Sliksten til din hest
For hver hest er det rart at have en sliksten på marken, i indhegning eller i stalden. En Himalaya sliksten er en populær mulighed. Den ligner meget den almindelige hvide saltblok, men mange heste foretrækker en Himalaya saltblok. Som ejer skal du dog forstå, at det ikke er nok til at supplere den mængde salt, som din hest har brug for, når den sveder meget på grund af varmt vejr eller intensiv sport. Af sig selv indtager din hest ikke nok til at dække det daglige behov. Derfor er et ekstra tilskud nødvendigt, når den sveder.
Køkkensalt i stedet for sliksten til heste
Når hesten sveder mister den især natrium, kalium, klorid, calcium og magnesium. Når man tilsætter køkkensalt eller bordsalt, dvs. natriumklorid, er det kun et tilskud af natrium og klorid og altså ikke alle de elektrolytter der går tabt med kraftig sved.
Læs her mere om, hvornår du skal give din hest et tilskud af salt og elektrolytter.
Tilskud som supplement til en sliksten
Hvor meget sveder en hest egentlig? Ved en temperatur på 20 grader og let til/moderat arbejde (30 min. skridt, 20 min. trav i skiftende tempo) mister en hest ca. 4 liter sved. Disse 4 liter sved indeholder ca. 40 gram kropssalte. Ved de samme 20 grader, men med moderat/hårdt arbejde (20 min. skridt, 20 min. trav og 20 min. galop) mister en hest ikke mindre en 10-12 liter sved, og det indeholder 100 gram salt.
I det tilfælde er det bedre – eventuelt foruden en sliksten – at blande en speciel elektrolytblanding i foderet (for eksempel i et lækkert måltid Pavo SlobberMash). Pavo E'lyte og Pavo ReHydrate indeholder begge ikke kun natriumklorid men også andre vigtige salte (elektrolytter), som din hest mister gennem sveden.