Opdræt: ”Ubegrænset grovfoder giver ro”

Opdrætteren Wim ten Pas afslører sine hemmeligheder…

Hans landbrugsbaggrund har hjulpet ham meget. Wim ten Pas 'stalde i Winterswijk tilbyder opstaldning til 400 heste. God fodring og konstant overvågning er hemmeligheden bag hans succes. Erfaringen har lært ham præcis, hvad der er nødvendigt.

"Vi plejede at have køer, som gav en masse mælk. Hvis du passer dem godt, så du får det tilbage senere. I den henseende er der ikke meget forskel mellem køer og heste. "Wim ten Pas har altid haft et par heste, egentlig bare som en hobby. Efterhånden fik han flere, herunder andre folks heste og fik hurtigt ord for at hestene havde det godt og blev godt passet ved Wim. Da malkeriet ikke var stort nok til en fuld indkomst, besluttede landmanden at ændre kurs i 1995 og begyndte en professionel virksomhed til opdræt af ungheste. Dette krævede betydelige investeringer, eftersom de eksisterende bygninger og stalde ikke var egnet til hestehold. Han byggede og konstruerede store åbne stalde med store løsdriftsbokse. Op til disse er der paddocks og græsfolde med træ og el-hegn.

Store grupper
Sundhed og velvære er i højsædet i Wim’s forretning, takket være hans baggrund i landbruget. Wim har meget erfaring med pleje og gødning af græsningsarealer og ikke mindst pasning af dyr. Men han indrømmer, at han også begået fejl i starten - for eksempel med gruppe-størrelser. "Enhver mener, at små grupper er bedre. Og det gjorde vi også i første omgang. Men der var problemer i hver lille gruppe. Jeg kan ikke huske, hvordan jeg kom op med idéen, men en dag jeg fjernede boksvæggene mellem staldene, så at 20 heste kunne stå sammen. Fra det øjeblik var der fred og ro. Vi havde ingen yderligere problemer. Der er meget mindre aggression i en stor gruppe. En dominerende hest kan holde sig over fire eller fem andre, men 20 er bare for mange. Desuden i et sådant antal, er der altid mindst en ”ven”, for hver hest. Der er meget mere harmoni. "Ifølge Wim er mellem femten og tyve heste det ideelle antal for ungheste i grupper sammen. Men han har også to grupper på 45.
Det afhænger naturligvis af den tilgængelige plads og at der er masser af det. Om sommeren, er de unge heste ud dag og nat. Der er så meget græs, og der er altid færre end tre heste pr hektar (ca. én hest pr tønde land). I vintermånederne holdes de i store løsdrifte-stalde på 130m længde. "De kan nemt galoppere," siger Wim. "I løbet af dagen, er de også ude på foldene. Vi har organiseret alt, så vi kan lukke syv grupper ud samtidigt. De er nødt til at komme ud, fordi vi bruger maskiner til at strø og derfor er vi nød til at komme ind i staldene. Vi bruger altid halm. Det er det mest naturlige. "



Næringsrigt grovfoder
Denne avler tror på en naturlig tilgang. Det betyder ikke, at hans græsgange ikke bliver gødet. Tværtimod, ”naturligt” græs eller næringsfattigt hø er en katastrofe for de unge heste. Der er ikke noget i det. Det er meget dårligt og ingen ungdyr kan leve af det. Vidste du, at ungheste er de hurtigst voksende dyrearter, med en vækst på op til et kilo om dagen? Det kræver en masse energi og protein. "Han understreger, at der er en stor forskel mellem opdræt af ungheste og opstaldning af sportsheste. "Det er ikke sammenlignelige. Men nogle mennesker har en tendens til at forveksle de to grupper. "
Fra foråret og frem, er hestene sat ud og de lever på græs. "Den bedste der er," siger Wim, der aldrig har problemer med hans heste under foderskift. "Jeg tror det er fordi vi giver ubegrænset grovfoder i vores stalde. I naturen vil en hest græsse hele dagen. De skal altid være i stand til at spise. Ubegrænset grovfoder sikrer også fred, så ingen behøver at kæmpe for foder. Og tyggen fjerner stress. Hos os får de hø, som indeholder tilstrækkelige næringsstoffer. Det meste af denne stammer fra vores eget jord - så kan jeg være sikker på, at det er godt. Og hvis jeg køber noget, så vil jeg først se en analyse, så jeg ved hvad der er i det. De er derfor allerede vant til rigere grovfoder, når de kommer ud. "

Magnesium
Fra den 1. oktober lukker han den yngste aldersgruppe ind: " Jeg har bemærket, at de ældre dyr holder bedre det lidt dårligere vejr ud, end de helt unge" Når de er inde, giver han dem kraftfoder to gange om dagen. Wim fodrer altid de unge heste med Pavo Podo®Grow. "De alle går super på det. Jeg har altid fodret Pavo. De bruger gode råvarer, og hvis jeg nogensinde har et spørgsmål, får jeg altid en ekspertise som jeg kan bruge til noget. Desuden har de haft en masse forskning omkring sund opvækst af føl, og har tilpasset deres foder løbende i overensstemmelse hermed. Tag f.eks. den nyeste forskning om betydningen af ​​den rette balance mellem magnesium, fosfor og kalcium. Ejere spørger ofte også mig om dette. Hvis de har været godt i gang ernæringsmæssigt og fodret rigtigt hjemmefra, skal jeg derefter ikke fortsætter det samvittighedsfulde arbejde? "Mængden af ​​foder afhænger af alder og han er aldrig nærig. "De har brug for det, så her må der ikke spares."

Venner
På trods af tilstedeværelsen af ​​400 heste, er der en følelse af ro i luften. Wim og hans personale er til rådighed hele dagen og holde øje med de unge. "Opdræt er ikke noget, man bare kan gøre. Det er et kald -. Du er nødt til at være der hele tiden." Når nye føl kommer ind, sørger Wim for at de, de første par dage går sammen med et føl på samme alder og køn." Så har de en ven. Det hjælper gevaldigt. De er som regel lige blevet separeret fra hoppen - en stressende periode for dem. Men ved at give dem en følgesvend, klare de det meget bedre. Og man ser ofte, at senere, i den store gruppe, at det samme venskab holder. Vi observerer også fodring med efterligning. Hvis et føl ikke er godt vant til kraftfoder, så vænner den sig hurtigt til det ved at kopiere de andre.” Og ser han, at der er en der spiser dårligt i gruppen, så træder Wim til. "Vi har også en fast aftale med Jan Broeze, tandspecialist, der kommer og kontrollere tænderne på alle. De ungheste med ekstra behov, får ekstra foder i form af lucerne. Korn er ikke godt for ungheste, så derfor bruger vi lucerne til dem der skal have lidt ekstra, indtil deres tilstand forbedres. Det er et spørgsmål om følelse og erfaring.”

Vaccination
En anden ting, Wim har opdaget i løbet af tiden er betydningen af ​​immunisering. "Vi vaccinerer mod influenza, stivkrampe og herpesvirus (kværke). Ved opdræt stalde er herpesvirus altid et stort problem. Opdrættere, der siger, de aldrig har haft det, lyver!  Men da vi begyndte at vaccinere er antallet af infektioner faldet drastisk. Nogle gange er der et mildt tilfælde af det, men de bliver ikke rigtige syge af det mere."  Han er overbevist om de samlede sundhedsmæssige fordele. "Vi har langt færre problemer med strubepibere (Larynx hemiplegi) eller sammenvoksninger i pungen. Sidstnævnte kommer til udtryk under kastration. Så jeg tror faktisk det også har en positiv effekt på sædkvaliteten hos hingstene. "

Han har stadig et par anbefalinger. "Alt, hvad der kan gå galt går galt én gang - vi har lært af det på den hårde måde. Billigere bokse med stængerne for langt fra hinanden, så de kan få et ben igennem. Eller skillevægge de kan få deres ben under hvis de ruller. Ingen lås på bunden af ​​døren, således at en del af hestens bliver klemt, når de skubber imod den. Alle ting, som vi ikke længere skal beskæftige os med. Hvis du taler om heste velfærd, så er det helt sikkert noget, der bør indgå i reglerne. "

Se mere om Wim ten Pas Paardenopfok i Winterswijk (i det sydlige Holland, tæt på den tyske grænse i nærheden af Münster) på: www.wimtenpas.nl