Opbygning af træning
Militarysæsonen er i fuld sving. Denne disciplin kræver utroligt meget af både hest og rytter. Hvad er den bedste forberedelse for din hest? World Cup vinderen Michael Jung fra Altheim i Tyskland er ved at gøre klar til World Equestrian Games (WEG) i Kentucky, med hans hest La Biosthetique Sam FBW. Hans far lod os smugkigge indenfor.
Tilværelsen for familien Jung er fokuseret på Michaels karriere i Military. Faderen Joachim, har selv været national mester i disciplinen, assistere til træningen. Michaels mor laver foderskemaer og står for staldmanagement. ”Den vigtigste faktor er opbygningen af træning for hver enkel hest. Uanset disciplinen er det vigtigt at behandle hver eneste hest individuelt. Hvad der måske fungerer perfekt for en hest, virker nødvendigvis ikke for en anden. For nogle år siden fortalte landstræneren dig hvilke konkurrencer du skulle deltage i. Heldigvis er det ikke længere tilfældet. Nogle heste blev bedre hvis de konkurrere ofte, men du spare ældre heste ved at deltage mindre. Og du er nød til at være fleksibel. Hvis der sker noget uventet er du måske nød til at ændre dine planer. ”
Sæsonen køre normalt fra april til oktober. Iflg. Joachim har planlægningen for hesten Sam været præcis. ” Vi startede stille op i april med en tostjernede konkurrence i Compiégne/ Frankrig. Den første World Cup konkurrence foregik i Marbach/ Tyskland midt i maj. Marbach var en betydelig mere svær trestjernet konkurrence i et bakket terræn, som stiller store krav til hestens kondition. Sam vandt konkurrencen og den efterfølgende cross-country konkurrence i Polen en måned senere. Michael deltager i en konkurrence mere i løbet af sommeren og derefter er Kentucky på programmet. Vi har mulighed for en stabil trænings fremgang, da WEG for os, er den vigtigste konkurrence, altså årets højdepunkt. Derfor deltog vi ikke i Badminton (byen) i maj. Det er normalt en af årets mest krævende konkurrence og er meget tidligt på sæsonen. Deltagelse i Badminton vil have krævet en hel anden fremgangsmåde.”
Aldrig en fridag
La Biosthetique Sam(efter Stan the Man xx) trænes året rundt. Få måneder på græs er ingen mulighed. For få år siden var det normalt at lukke heste ud efter sæsonen, men det gøres ikke mere. Joachim Jung fortæller:” Erfaringer har lært os at især for ældre heste er det langt bedre at foresætte basis træningen. De forbliver smidigere og stærkere, men selvfølgelig variere intensiteten af træningen. ” Jung har ikke kun baseret sin stald på military heste, men også spring og dressur. De får mere eller mindre den samme træning. Vi variere dagligt træningen, det holde dem friske og aktive i hovedet og hele kroppen bliver brugt. Alle muskler trænes. En smule dybt arbejde indendørs, lave spring for gymnastik, løsspringning, longering og alt det foretrækker vi at gøre udendørs. Uheldigvis havde vi en hård vinter sidste år og var tvunget til at træne meget indendørs. Men hvis vejret tillader det rider vi altid udendørs. Det siger sig selv at Michael selvfølgelig træner mest ude i naturen. Familien bor i et bakket område, med skov, perfekt til konditionstræning. Ydermere er der en bane hvor specifikke øvelser trænes. ” Cross-country baner bliver mere og mere teknisk krævende. Det er ikke bare at springe og have masser af fart. Eksempelvis er det spring fra forskellige positioner, spring på bakketop og nedafgående spring. Hvis du kun deltager i få konkurrencer om året er du nød til at træne disse forhindringer hjemme, masser øvelser over lave spring for at træne dig selv og din hest.”
På fold
Træningen indebærer omkring en halv til en hel time skridt for løse tøjler, hvorefter Michael træner 30 til 45 minutter mere intenst. Der bruges efterfølgende også meget tid på at skridte af og nedvarme. Når Michael træner op til en konkurrence forlænges træningstiden ikke, men den bliver mere intens. ” I de stille perioder skridter, traver og galoppere vi med dem for løse tøjler. Når vi bygger træningen op til konkurrencer variere vi mellem anstrengelse og afslappethed, fordi fokus er på præstation. Vi planlægger for hver enkel hest, hvordan vi vil optimere dens træning. Eksempelvis hvis en hest skal have trænes mere springning, en skal træne mere galop op af bakke, eller en anden skal vi træne mere i vandgraven. Det er et spørgsmål om at kende sine heste godt og have en fornemmelse for deres behov. Udover træning under rytter er alle familiens Jungs heste dagligt i skridtemaskine. Og alle heste, selv tophestene, lukkes på fold mindst et par timer dagligt. For at minimere risikoen for skader lukkes tophestene ud en og en, men de kan altid se andre heste i nærheden. Vi mener det er vigtigt at hesten kan bevæge sig frit udenfor, det holder dem sunde og raske.”
Lidt er bedre
Fodring er en vigtig del af military. Også et svært emne, fordi hvordan fodres hesten så den har nok energi til det hårde arbejde uden at blive for tyk? Hvis hesten er overvægtig, bliver den ikke bare langsommere, men det er også usundt for den. Og du vil heller ikke have en hest med så meget energi at den eksplodere under dressur testen. For vores vedkommende ville vi foretrække at ride dressuren efter cross-country. Joachim driller Michael, fordi han tidligere havde problemer med super sensitive Sam: ”Heldigvis er det blevet meget bedre, hvor han nu koncentrere sig mere i dressuren. Men bestemt er det en balance i at optimere foderet. Det vi har lært er at mere ikke altid er bedre. I forberedelsen til konkurrence øges Sams daglig ration af kraftfoder til maksimalt 5 kg. Uden for konkurrence reduceres det til maksimalt 3 kg. Udover det får vores heste alt det hø de gider æde. Fede? Nej de bliver aldrig for fede. ”
Super erstatning
Jung familien konsulterer meget med Pavo foder specialister, som de i fællesskab med sammensætter de enkelte hestes måltider. Michael: ” Tiden hvor man bare fodrede med masser af havre og tilskud er ovre. Vores konkurrenceheste får et mix af Pavo SportsFit og Pavo Energy-Control. Udover det får de Pavo Eplus til mere udholdenhed. Under hårde konkurrencer får de også Pavo MuscleCare. Og vi har altid Pavo E’Lyte (elektrolytter) med til de perioder hvor de sveder meget. Mirakelkure findes ikke; det er intet foder du kan vinde konkurrencer med. Men vi mener vi tilbyder Sam det optimale mix for at han kan yde det bedste.”
Michael rejser altid i god tid til konkurrencerne, så hans heste kan vende sig til miljøet. Ellers kan de være for stressede til at både drikke og spise, hvilket er meget vigtigt for en god præstation. Under konkurrencer fodres hestene små portioner 4 gange dagligt, for at sikre at der ikke er for meget foder i maven på en gang og optagelsen er optimal. De sidste timer før start får hesten ikke kraftfoder, men kun hø. Tyggen på høet hjælper også på at holde stress niveauet nede.
Vincent Hinnen fra Pavo GroomingTeam har assisteret med at sammensætte foderskemaet til bla. Sam: ”Under træning og konkurrencer bruges energien og affaldsstoffer produceres i musklerne. Nu mere intense og hårde præstationer, nu flere affaldsstoffer. Foder spiller en meget vigtig rolle i neutraliseringen af disse affaldsstoffer. Antioxidanter som E- og C vitamin hjælper hesten til at restituere. De neutraliserer de frie radikaler og mælkesyren. Men i restitueringsperioden prøver kroppen også at fylde energireserve op. For at være bedre forberedt til nye præstationer laves yderligere reserver. Foderet Jung bruger til hans heste indeholder ikke kun fibre og hurtige tilgængelige kulhydrater, men også vegetabilske olier. Det er en fremragende energikilde til lange og udholdenheds præstationer. ”
Michael Jung vandt efterfølgende Guld til WEG, Kentucky, 2010 og har været med til at teste den nye serie af tilskudsprodukter fra Pavo.