Min hest lider af mavesår
Spørgsmål til Pavo GroomingTeam©:
Vores 18-årige varmblodshingst har det sidste års tid lidt af mavesår. Flere ugers behandling med Gastrogard har faktisk haft succes (som efterfølgende undersøgelse med gastroskop har vist), men behandlingen er økonomisk ubæredygtigt på lang sigt....
Når behandlingen er stoppet, er såret tilbage. En langvarig behandling (mere end 14 måneder) med Ranitidin "NM" har hjulpet ham, men han viser stadig, at han har problemer:
kræsen ( sortere foderet), tyggen i alt, mere gabene ... Da han er ikke længere bruges på grund af sine problemer i sporten, fodres han med små mængder af kraftfoder og en masse hø. Jeg er interesseret i hvilken slags fodring og hvilke af Jeres produkter I vil anbefale mig. Han får i øjeblikket "temmelig meget" hø, 3 gange om dagen (som jeg ikke helt selv kan styrer, da han står opstaldet, men hver dag får han 6-7 skiver), 2 kg havrefri müesli fordelt over 3 måltider og 1 kg mash. Han kan også godt lide masser af halm, så det har han til rådighed i boksen.
Han er 4-6 timer dagligt på fold (ingen græs), hvor han har hø til rådighed. Jeg ville være meget glad for at høre Jeres mening – ja, måske er der mulighed for at hjælpe min hest endnu mere med målrettet fodring?
Svar: Måden på hvordan hesten fodres er relativt god. Nogle ændringer kunne dog med fordel anbefales.
Selv om det er vanskeligt, når hesten ikke er opstaldet hjemme: den faktiske tilbudte hømængde bør konstateres - og justeres om nødvendigt. Især for mavesårs-heste bør tilbudet være 1,5 kg hø pr 100 kg kropsvægt, som det absolut mindste.
Er tilbudet af hø på fold tilstrækkeligt? Får hesten så meget hø at der stadig ligger lidt efter de 4-6 timer? - eller er der flere heste på folden og er høet væk efter den første ½ time? Kontroller, evt. igennem uanmeldte besøg! Alle tidspunkter uden grovfoder er gift for disse patienter.
Det er blevet påvist i mange undersøgelser, at specifikt græssende heste næsten aldrig har haft mavesår. Et forsøg velegnet til netop sommermånederne: Lad hesten vænne sig stille og roligt til græsset og derefter lad den gå ude dag og nat på det, eller som minimum lad den græsse dagligt 10 til 12 timer.
Kraftfoderet bør være af så fordøjelig form som muligt. De eXpanderede produkter fra Pavo er velegnet hertil. Hvorvidt det er havrefrit eller ej spiller ikke den store rolle.
Men målet bør være at fodre hesten med virkelig store mængder af hø og græs og med den mindst mulige mængde kraftfoder - opdelt i mange portioner.
Mash er godt - men jeg ville hellere tre gange om ugen eller dagligt bruge roepiller. Det er godt da det indeholder pektin, som er fibre der renser organismen og binder giftstoffer til sig.
Gode erfaringer har mange hesteejere med at anvende Pronutrin mod mavesår. Det er nemt fordøjeligt, uden bivirkninger og ofte har vist sig hensigtsmæssigt til sådanne patienter, også er det forholdsvist billigt.
Dr. Jürgen Bartz, Pavo GroomingTeam©