Meget bevægelse gør tidlige fødte føl stærke
Sæsonens første føl fødes allerede i februar/marts og nogen endda tidligere. Tidlige fødte føl vil være vel udviklede når kåringerne starter. Det er derfor at mange avlere er glade for sådan et tidligt født føl. Men der er også en negativ side:
I løbet af de første måneder sker udviklingen knogler og brusk og kvaliteten af knoglerne grundligges. Udover korrekt fodring, er tilstrækkeligt bevægelse nødvendig for en sund udvikling af knoglestrukturen.
Markus Riemsa fra Drenthe (NL) er entusiastisk avler og er stolt over at have et tidligt føl; sort med hvid blis og med en fremragende bevægelse. Riesma vil give dette dressuremne de bedste muligheder for en god udvikling. ” Problemet med et så tidligt født føl, er at det ikke kan lukkes på fold med det samme. Jeg ved at bevægelse er vigtig, så hver eftermiddag kommer han i ridehallen. Mit spørgsmål er hvor meget bevægelse er nødvendigt? Og hvad skal jeg fodre min hoppe med, når hun ikke går ude på græs?” Tidlige fødte føl viser oftere forekomster af OC(D)
Med de to spørgsmål berøre Riemsa kernen af problemer med tidlige føl. Desværre sker det ofte at disse føl ikke får meget bevægelse og er overfodret. En af de negative resultater er en øget risiko for OC(D).
Vincent Hinnen, medlem af Pavo Gromming Team©, forklarer: ” Nye test fra Hannover viser at tidligt fødte føl ( fra før 31 marts) viser oftere forekomster af OC(D) end senere fødte føl. Grunden er at knogle udviklingen de første måneder er dynamisk, det er levende væv og kan reparer sig selv. For at stimulere denne udvikling er bevægelse meget vigtigt. Bevægelsen øger blodstrømmen og knoglerne vokser stærkere, hvis føllet ligger vægt på sine ben. I bedste fald får tidligt fødte føl, kun få timer fri bevægelse dagligt. Det er ikke tilstrækkeligt i det lange løb. En dyrlæge fortalte mig engang: Når et føl falder på græsmarken vil det ikke skade sig selv. Et føl født i maj kan komme på fold fra dag 1 og løbe rundt og lege hele dagen. Det giver dem en godt start i forhold til de andre føl”.
Diegivende hopper er en top performer
Udover bevægelse, spiller foder en vigtig rolle i kampen mod OC/OCD. ” To vigtige punkter: Den rigtige mængde og rigtige balance. Hvis ejeren er overforsigtig kan det ske at det unge føl får for meget foder. Resultatet er overvægt og det giver for meget belastning på ben osv. Det er meget skadeligt for udviklingen af knoglerne, som undersøgelsen i Hannover indikere. Den viser en negativ sammenhæng mellem et overskud af kulhydrater og kvaliteten af brusk. ” forklare Hinnen. Som allerede nævnt, så er det ikke kun mængden af foder, men også den rigtige sammensætning der er vigtig. Hinnen foresætter: ” Hoppe og føl kan ikke komme ud, så de er afhængige af stråfoder og kraftfoder. Til hoppen skal der specielt hoppefoder til, som indeholder tilstrækkeligt med proteiner, energi og allervigtigst mineraler. Mælkeproduktionen ved de 2-4 måneder er på 18-25 liter pr. døgn. Så en avlshoppe ” arbejder” som en top sportshest! Ligeså snart føllet er villig til at spise, rådes der til at give specielt følfoder. Sammensætningen af dette foder skal tage hensyn til fordøjelsen og den rigtige ration af mineraler og sporeelementer. Ikke for meget kalcium, og rigelig mængde fosfor, magnesium og kobber. Ekstra kobber er især vigtigt da det hjælper til styrkelse og heling af brusk. Unge føl behøver meget kobber. Pavo Podo Start er velbalanceret med den rigtige balance mellem mineralerne. Forstyr ikke den balance, eksempelvis med ekstra kalcium i form af kalk eller kridt. ”
Den vigtig bevægelse
Fred Van Straaten fra Den Ham (NL) kender problemerne med tidlige fødte føl og bekræfter ordene fra Vincent Hinnen. Van Straaten er en anerkendt avler af flere internationale springheste. Dette år forventer han igen omkring 20 føl. 3 er allerede født. ” De tidligt fødte får ekstra opmærksomhed. De er opstaldet i store lader hvor der er masser af plads til at bevæge sig på. Vi lader dem også gå løse i ridehallen. Når vejret er godt lukkes de ud. Da disse føl er vant til at kunne bevæge sig frit, bliver de ikke vilde når de kommer ud. Det forhindre skader og sygdom. ” Van Straaten foresætter:” Vi fodre hopperne med foder af høj kvalitet. Føllene får følfoder, der er specielt udviklet til denne periode. Vi oplever ikke føllene bliver for fede, men der er sandsynligvis også fordi de bevæger sig meget omkring og får deres vigtige motion og bevægelse. På den måde ligger du det vigtige fundament for fremtiden. Vi har ingen problemer med disse føl”, siger Van Straaten.
Det rigtige foder og rigeligt bevægelse er vigtigt for udviklingen af sunde knogler og brusk hos unge føl.