Kolik
Kolik er en betegnelse for mavesmerter. I fordøjelsessystemet på hesten, kan der opstå forstoppelse forskellige steder, ophobninger af gas eller forskubbelser, ofte med en kolik som følge. En kolik kommer ofte af forkert fodring. Andre årsager kan være kramper, ormeangreb (eller efter der er givet ormekur), en betændelse eller lammelse af tarm eller for langt imellem og for store måltiderne.
Hvordan kender man kolik? Hver opmærksom på når din hest har de følgende symptomer:
-
Den vil ikke æde.
-
Når hesten smider sig: ofte ligger sig ned og stiller sig op igen.
-
Triller.
-
Den kigger på sin side/mave.
-
Den sparker efter maven.
-
Pisker med halen.
-
Den skrappere med forbenene.
-
Den stiller sig i urinerringsstilling uden at urinere.
-
Lystløs.
-
Sveder og feber.
-
Et forhøjet hjerte banken og åndedræt.
Hvad kan jeg gøre?
Akut kolik
Kontakt straks dyrlægen, og beskriv de symptomerne den har. Indtil dyrlægen er der er det klogt at gå med hesten, men ikke tvinge den til det. Hvis hesten ligger sig eller vil trille sig, så gør det ingenting. Fjern foder og vand ud af stalden og tilbyd hesten vand en gang imellem. Sørg for at hesten ikke skader sig selv eller pga. meget sved bliver forkølet…
Modtagelig overfor kolik
Forebyggelse er bedre end at behandle:
· Giv hesten den mængde foder som passe til den ydelse din hest har.
· Giv hø eller wrap af god kvalitet og fri for skimmel.
· Ændre aldrig hurtig fodret, men gør det langsomt. foderkift må gerne laves over 1-2 uger. Dette gælder ikke kun for kraftfoder men også stråfoder eller græs!
· Hvis din hest en dag skal arbejde mindre, skal du giver den mindre kraftfoder dagen inden. Hø skal forblive i samme mængde.
· Tillad din hest at få så meget bevægelse som muligt fordelt ud på dagen. Hvis hesten er i bevægelse, holdes tarmene også aktive og der er mindre fare for forstoppelse.
· Hver opmærksom på at din hest ikke drikke for koldt vand efter hårdt arbejde.
· Sørg for en regelmæssig ormekur og regelmæssig kontrol af tænderne.