Fodring af drægtige, diegivende Islænderhopper og - føl

Foråret er lige rundt om hjørnet. Og det betyder, at det øjeblik mange af os nyder at se frem til er på vej: de nyfødte føl på marken. Som avler er det vigtigt at tage de specielle behov med i overvejelserne. Ernæringsmæssige behov hos drægtige hopper, diegivende hopper og unge føl er meget forskellige fra vores andre heste. Og det betyder, at hoppen med hendes føl behøver særlige hensyn og foderet skal tilpasses.

Ernæring drægtige hoppe
Forskning har vist, at foder til drægtige hopper en stor indflydelse på udviklingen af føllet. Især er den reelle stigning i vægten af fosteret og især udviklingen af knoglerne på føllet i høj grad under indflydelse i de sidste 3 måneder af drægtighedsperioden. Hvis din hoppe er sat til at fole sidst i maj, som de fleste hopper, er det vigtigt allerede fra udgangen af februar. Det ufødte føl udvikler især i de sidste tre måneder af drægtighedsperioden sig hurtigt. Vægten af et foster på en islandsk drægtig hoppe , de sidste tre måneder stiger fra 12 kilo til 35 kilo. (Se figur 1).

I de første måneder af drægtigheden
De ernæringsmæssige behov hos hopper ændres ikke betydeligt i forhold til ikke-drægtige hopper.  Men i de sidste 3 måneder af drægtighedsperioden, den periode med hurtig vækst hos det ufødte føl, er det meget vigtigt, at hoppen tilbydes nok næringsstoffer (energi, protein og forskellige vitaminer, mineraler og sporelementer) gennem foderet. Når der er mangel på visse næringsstoffer, hæmmes væksten på føl og risikoen for udvikling af OC(D) øges betydeligt allerede der. Føllet skal også tilbydes nok elementer til at bygge et godt lager op i leveren, på bla. antistoffer, som den ikke selv er stand til at producere i starten efter foling.
Tag eksempelvis protein. Føl vokser i den sidste måned af drægtigheden omkring 8 kg. pr. måned. Til denne denne vækst behøves protein. Protein der tilbydes igennem moderkagen. Ernæringsmæssige behov hos hoppen af protein er derfor i de sidste 3 måneder meget højere end i begyndelsen af drægtighedsperioden. At give lidt mere grovfoder i de sidste måneder af drægtigheden er ikke nok til at dække dette behov. Det er især i denne periode af drægtigheden vigtigt at give en høj kvalitet af protein.

Mineraler og sporelementer
Et stort antal af mineraler og sporelementer går gennem placenta (moderkagen) til ufødte føl. Føllet kan gemme mineraler og sporelementer i leveren. Reserverne lagres i leveren til senere brug. Føllet får stor gavn af de lagrede mineraler og sporelementer i de første uger af laktationen, hvor hoppens mælk indeholder utilstrækkeligt antal mineraler og sporelementer. Et godt eksempel er kobber. Kobber har en såkaldt reparerende effekt på knogleopbygningen: det spiller en vigtig rolle i genoprettelsen af (naturlige) anslåede skader i knoglerne. Det er blevet bevist, at kobber føres af  hoppen videre til det ufødte føl. Det er gemt i leveren på føllet og anvendes efter fødslen. Kobber niveauet i hoppemælk er meget lavt. Derfor er det vigtigt, at føllet i leveren opbygger en reserve af kobber som kan frigives efter foling. Konklusion: Hoppen har de sidste tre måneder af drægtigheden behov for foder der skal indeholde tilstrækkelig kobber til at sikre, at føl fødes med en reservepakke!

Fodring af (nyfødte) føl og diegivende hopper

De første 24 timer
Også føllet er født. Ved fødslen vejer føllet vejer ca 10% af sin voksen vægt, så omkring 35 kilo. Umiddelbart efter fødslen sker en masse (se tabel 1). Ernæring spiller i de første 24 timer en meget vigtig rolle. Føllets signifikant for sygdomsresistens er i det øjeblik helt afhængig af antistofferne fra hoppens første mælk (råmælken). Disse antistoffer, også kaldet immunoglobuliner, kan kun de første 24 timer optages igennem tarmvæggen og optages i blodbanener. Efter 24 timer mister denne egenskab, og antistofferne vil ikke længere kunne optages i blodet. Føllet skal derfor, indtage kolostrum indenfor de første vigtige 24 timer. Hvis det af en eller anden grund ikke lykkes (føllet vil ikke drikke, hoppen døde osv.), skal du med det samme skaffe råmælk et andet sted fra.  Pavo S.O.S.-KIT indeholdende kunstige råmælk og kan skaffes via døgnservice,se venligst på hjemmesiden.  I et sundt føl starte optagelsen af kolostrum ca 2-4 timer (med en spændvidde fra 0,5 til 7 timer) efter fødslen. Et føl drikker i løbet af de første 12 timer, med intervaller fra 20 til 60 minutter, en total mængde på 3-5 liter råmælk/ mælk.

Hvad sker der, når et sundt føl er født?


En sundt føl vil indenfor:
Stå op <0-2 timer
Drikker <2-4 timer
Galop <4 timer
Urinere <8 timer
mekonium afsættes   <12-24 timer


De første 3 måneder
Udviklingen af føllet i løbet af de første 3 måneder går meget hurtigt. I denne periode forøges vægten af et islandsk føl daglig med ca. 500 til 750 gram! Til denne hastige udvikling er det meget nødvendigt med næringsstoffer. I en meget stor udstrækning, selvfølgelig næringsstoffer fra hoppens mælk. Disse 2-3 måneder efter fødslen, er mælkeproduktionen på sit højeste. En islandsk hoppe producere pr dag fra 12 til 18 liter mælk. Denne mælk er meget rig på næringsstoffer. Det er derfor ikke overraskende, at behovet for næringsstoffer til hoppen er meget høj. Hoppen spiser bogstaveligt for to, og hun vil have svært ved at få alle de nødvendige næringsstoffer. Den ideelle ration for diegivende hopper er frisk græs. Lad derfor helst hopper med føl gå fuldt ud på græs. Bemærk venligst, at konverteringen fra stald til græs skal ske gradvist hvis hoppen ikke før foling er vant til det. Giv hoppen i diegivningsperioden ekstra foder, helst et speciel foder til lakterende hopper som Pavo Podo ® Lac. Dette specielle avlsfoder indeholder protein af høj kvalitet, ekstra mineraler i den rigtige balance (som kalcium og fosfor og magnesium) og yderligere sporelementer (zink , kobber osv.). Bliver hoppen for tyk af kraftfoder, sammen med det gode græs, skal du stadig give de vigtige mineraler og sporelementer. Fordi hoppen er tyk er det ikke ensbetydende med den er dækket ind med  vitaminer, mineraler og sporeelementer og slet ikke at den har nok til at videregive dem til føllet, igennem mælken. Giv da et supplement der indeholder disse, som Pavo Podo Supply.
Allerede de første uger af livet, ser man tit, at føl forsøger at spise det samme som hoppen. Dette ælder græs, hø og foder. Du vil også se dem spiser lejlighedsvis hoppens afføring. Dette gør føllet for at skabe balance i mikroorganismerne, og for at få fiber til fordøjelsen (i blind og tyktarm) som er uundværlige. Hvis føl spiser afføring, så lad dem gøre det! Koloniseringen af mikroorganismer i blind og tyktarmen og grovfoder indtag er for føllet meget vigtigt for at oprette en normal gæringsproces. Husk at føllet skal have ormekur til tiden (og helst på dag 10).
I de første 2 uger får føl ofte diarré. Når dit føl er frisk, ingen feber og får passende mængde mælk, er der ingen grund til bekymring. Dette problem er løst inden for et par dage af sig selv. Hvis den diarré foresætter i lang tid eller hvis du er i tvivl om sundheden hos dit føl, er det altid klogt at konsultere din dyrlæge.
Fra cirka 4 uger alderen kan du prøve at tilbyde føllet et foder. Er den allerede lidt vant til dette, vil det ved fravænning have mindre problemer med at skifte til grovfoder og kraftfoder.

Fodring af de unge føl i det første år
I princippet kan føl allerede i en alder af 4 måneder fravænnes. Men det er bedre at føllet går ved moderen til omkring 6 måneder. På tidspunktet for fravænning skal tilbydet om hoppemælk næsten være væk. Hoppen skal 1-2 uger inde fravænning køres ned i mængde og på andet alm. kraftfoder. Og det er især vigtigt at føllet er vant til at spise mere kraftfoder og grovfoder. Hele det første år vokser føllene meget hurtigt. De er født med en vægt på 35 kg og efter bare et år, hvis de vejer 200 kilo. Dette indikerer, at kvaliteten af grovfoder og kraftfoder ikke bør være nogen diskussion. Sørg for at føllene især i deres første år ingen mangel har. Og det er ikke nok med små portioner af hø, selvom det er nøjsomme heste, med der skal tilbydes mere enten i form af kraftfoder (Pavo Podo Start og senere Pavo Podo Grow) eller tilskudsfoder med tilstrækkelig vitaminer, mineraler og sporeelementer.

Rob Krabbenborg, ejer af Islandske heste og Product Manager ved Pavo.



Pavo Podo®Care Liquid

Pasta tilskud til føl