EMS hest
Hvad er EMS?
Equint Metabolisk Syndrom, forkortet EMS, er en form for forstyrrelser i hestens hormonniveau og stofskifte. Desværre ser det ud til at være vores måde at holde hest på nu til dags som bidrager til en stigende forekomst af EMS heste. Om vinteren får hestene stadig en tilstrækkelig mængde foder, dog uden at kunne være lige så aktive som om sommeren. Den ekstra energi fra foderet lagrer sig som fedt og kan gå hen og producere hormoner, der øger risiko for insulinresistens.
En EMS hest er insulinresistent hest, hvilket vil sige, at dens blodsukker ikke kan reguleres med insulin. I stedet reagerer hestens krop ved at producere og frigive mere insulin op til et forhøjet insulinniveau, en tilstand også kaldet hyperinsulinæmi.
Hvordan opdager man at ens hest har EMS?
EMS kan ramme alle hesteracer, men især de mere nøjsomme racer og ponyer ser ud til at blive mere ramt. Nogle ting man selv kan holde øje med, hvis man mistænker at ens hest har EMS, er: øget appetit, øget tørst og øget urinering, og eventuelt nedsat præstation. Det er vigtigt at holde øje med disse symptomer, og hurtigt reagere inden det kan gå hen og udvikle sig til f.eks. forfangenhed når hesten lukkes på græs.
For at fastslå om ens hest har EMS, kan en dyrlæge foretage nogle prøver. Efter en fasteperiode på 12-14 timer kan der tages en blodprøve, hvor insulinniveauet bliver målt. Eller dyrlægen kan lave en glukose stimulations test, hvor den fastende hest fodres med afmålt glukose og en blodprøve tages efter to timer til at aflæse insulinniveauet. Hvis niveauet er højt, kan det indikere hyperinsulinæmi, hvilket som nævnt tidligere er forbundet med en EMS ramt hest.
Hvad kan man gøre når hesten har EMS?
Da en af symptomerne forbundet med EMS er øget appetit, så er mange heste ofte overvægtige. Så når en hest eller pony har fået konstateret EMS, så er den bedste kur en reel slankekur, hvor foderets energiindhold bliver reduceret. Det rådes ikke, at man reducere foderet for drastisk, da man kan risikere andre tilstande som kolik, fedtlever eller mavesår, hvis vægttabet sker for hurtigt.
Derfor vil det være en god ide at udforme en foderplan, der koncentrere sig om foder med lavt sukkerindhold og tilsætning af vitamin/mineralblandinger, så man sikrer sig et sundt vægttab.
Derudover så er masser af motion godt for hesten. Derved sikrer man øget forbrænding, som samtidig øger antallet af insulinreceptorer og følsomheden i receptorerne. På den måde kan man sænke insulinniveauet i blodet, så det ikke længere er skadeligt.
Hvis slankekur og motion ikke ser ud til at have hjulpet, så kan man via sin dyrlæge få hjælp til medicinsk behandling.
Hvis hesten også er ramt af forfangenhed
Hvis din hest har fået konstateret EMS og bliver ramt af forfangenhed, så er det vigtigt at behandle forfangenhedssymptomerne først. Så en restriktiv foderplan er nødvendig, når hesten er taget af græs, hvor sukkerindholdet i foderet er reduceret. Når betændelsestilstanden er ud af kroppen og hesten har fuld førlighed igen, så kan man opstarte motionsdelen.
Men hesten kan stadig ikke komme på græs før den har opbygget en højere insulinfølsomhed og insulinniveauet er normalt igen. Der skal derefter startes blidt ud med begrænset tid og eventuelt afgrænset område på græs, så hestens krop kan nå at tilvænne sig igen.