Fodring, fundamentet for et ungt talent

 

Hvorfor Podo og hvorfor mener vi at kunne hjælpe dig med at sige Nej til OC/OCD?
 Gennem avl prøver man at lave atleter – heste der kan præstere på hovedsagligt dressur eller springbanerne. Nogle avlsforbund har endda delt disse discipliner op i deres avlsmål,som f. eks Dansk Varmblod. For at disse atleter på sigt kan nå det plan, hvor langt de fleste heste topper omkring 10-12 års alderen, skal vi fodre dem korrekt, særdeles i deres vækstperiode og senere efter de behov de har til deres individuelle præstationer.
 Første skridt på vejen er opmærksomhed på perioden med føl og ungheste, hvor fremtidens talenter præges. Mange heste kasseres inden de når den præstationsdygtige alder og bla. osteochondrose (OC/OCD også kaldet mus) er en af de største årsager til at heste opereres eller i værste fald aflives. Mest normale tilfælde af dette forekommer på benene; kodeled, has og knæ. Dette er også et problem ved flere hunderace og konstateres også på mennesker.
 Spørgsmålet om hvor ofte OC/OCD konstateres kan præciseres ud fra undersøgelser af Hollandsk Varmblod og Holsteinere, hvor der ligger resultater med tilfælde på 25-35%.
Man vurdere op til + 36.000 heste i det Nordvestlige Europa pr. år får konstateret dette!              I Danmark vurderes OC/OCD til at være den lidelse der koster de danske hesteejere flest penge.  
 
 Pavo arbejder tæt sammen med KWPN, Holsteiner Verband, Belgisk Varmblod og er nu sponsor for Dansk Varmblod og vi har et stort ønske om at hjælpe hesteejerne med at minimere risikoen for OC/OCD. For at kunne afhjælpe dette, skal man kende faktorerne, der er årsagen til problemet.
De tre største faktorer er
·         genetik
·         bevægelse
·         foder
 
Gener
 Genetikken er der mere og mere fokus på i den danske hesteavl. Man ønsker på sigt i Dansk Varmblod en registreringsdatabase som ved Kvæg, hvor dyrlægen videresender informationer til Landscenteret, så man kan registrere og spore bla. nedarvning af OC/OCD. ( Kilde: Karina Christiansen, avlskonsulent DV, Ridehesten 02/08). De seneste undersøgelser fra Universiteterne Göttingen og Hannover viste at på hopper med OCD har 27,9% af deres afkom det også, hvorimod OCD-fri hopper kun videreavler 11,7%.  
 
Bevægelse
  En anden stor faktor er motion og den bevægelse man tilbyder føl og ungheste.
Test fra Hannover viser at tidligt fødte føl ( fra før 31 marts) viser oftere forekomster af OC/OCD end senere fødte føl. 30% af de føl der kun kom ud 5 timer dagligt viste OC/OCD ved kodeleddet, men kun 16% af de føl der gik ude 20 timer eller mere havde det ( Kilde: Wilke 2003).
Grunden er at knogle-udviklingen de første måneder er dynamisk, det er levende væv og kan reparer sig selv. For at stimulere denne udvikling er bevægelse meget vigtigt.
Bevægelsen øger blodstrømmen og knoglerne vokser stærkere, hvis føllet ligger vægt på sine ben. I bedste fald får tidligt fødte føl, kun få timer fri bevægelse dagligt. Desværre sker det ofte at disse føl ikke får meget bevægelse og er overfodret. En af de negative resultater er en øget risiko for OC/OCD. Så med mere bevægelse kan man minimere risikoen kraftigt.   Man skal som avler stille sig spørgsmålet - hvorfor ønskes disse tidlige føl? Måske er det nok noget vi ubevist har taget til os fra væddeløbsverdenen, hvor den tidlige fødsel er vigtig for alderen på individet ved dens starttidspunkt, da yngre heste har en fordel og er mere udviklet. Men i langt de fleste tilfælde er tidspunktet for foling ikke væsentligt for hestens fremtidige brug eller hvornår den kan komme i gang med dens karriere.
 
Fodring
 Fodring af avlshoppe, føl og unghest er endnu en vigtig faktor, hvor nogle tit glemmer vigtigheden af det korrekte foder til hele grundlæggelsen af hestens fremtid. Det er absolut ikke her man skal nedprioritere, hvis man ønsker langtidsholdbare sportsheste.
 
Vigtigheden af foder er bestemt i flere undersøgelser:
 Amerikanske undersøgelser lavet i Ohio v. Kentucky instituttet konstatere følgende:
  • En diæt af meget korn er negativ for knoglekvaliteten
  • Vigtigheden af kobber, zink og mangan
  • Det rigtige forhold af kalcium og fosfor
  • Samt at overfodrede føl har større risiko for knogledefekter
 Test i Lelystad (NL) konstatere vigtigheden af sporemineraler som kobber og zink.
 En mangel og et ukorrekt forhold giver mindre stærke knogler og OC/OCD. Testen viser kobber og zink har en vigtig og stor rolle i reparationen af de forandringer der på sigt kan give OC/OCD. De føl der ikke fik tildelt tilstrækkeligt kobber havde flere tilfælde af OCD. Koncentrationen af kobber i leveren falder drastisk efter foling, hvor et tilskud enten igennem hoppens mælk og/eller foder er en nødvendighed.
 
 Undersøgelser i Hannover 2004 ved Prof. Hertsch med test på 629 føl, viser vigtigheden af mineraltilskud til føl på græs. En tildeling af kalcium til føllene omkring en alder på 3-4 måneder havde en positiv effekt. Så fakta er at for lidt kalcium til føl på græs, øger risikoen for osteochondrose. Som bekendt er det ikke bare mængden, men også det rigtige forhold af mineralerne kalcium-fosfor-magnesium, som minimere risikoen. Så et tilskud af kun kalcium er ikke løsningen. Samtidigt er behovet en del større hos føl og ungheste og det er også en af grundene til at man ikke kan anvende foder til udvoksede heste til disse. Føl og ungheste vil kun få dækket omkring 3/4 dele af protein- og af kalcium/fosfor behovet. Endnu værre er behovet for kobber og zink der kun dækkes med godt en 1/4, ved anvendelse af et foder udviklet til udvoksede heste på en alder over 30 måneder.  
 
 Magnesium er meget vigtigt til den sunde knogledannelse og senere til pleje af muskler, led og sener ved sportshesten. Undersøgelser i Holland ved Dyrlæge Kees Kalis viste at 22-23 % af helt sunde heste havde en mangel. Undersøgelse af Vincent Hinnen, Pavo (130 heste) viste udfra blodprøver at 39% af hestene lå under minimumnormen. Pavo´s undersøgelser viste i 2007-08 at magnesium indholdet ikke var tilstrækkeligt i grovfoderet. Testen ved 109 stalde i Holland viste at 46% lå under minimum.
 
 Andre vigtige faktorer til sund vækst er energi og proteiner. Væksten af føllet frem til foling er den sidste periode på op til 60 gram pr. dag. Mælkeproduktionen topper ved hoppen omkring føllets 2-3 måned, hvor der produceres op mod 20 liter mælk i døgnet.
 Behovet for protein og energi i den periode er enormt. Protein behovet er på omkring 750 gram dagligt altså 4 gange højere end normalt. Energi behovet er også her omkring 4-5 gange højere.  
Så det viser at fra 8-9 drægtighedsmåned er der et yderligere behov og derfor skal hoppen tildeles specielt foder til dennes og føllets behov.
 Mange tror at en 2 års eksempelvis skal have mere foder end et føl "selvfølgelig fordi den er større". Men fakta er at et normalt stort varmblodsføl vokser helt op til 11-1300 gram dagligt, de første måneder og helt op til 30 cm det første halve år (Kilde: Wilke 2003). Så her er et enormt behov for byggesten i form af både protein og knoglemineraler. 1-2 års har selvfølgelig også et behov, da de vokser 200-500 gram dagligt i den periode. Undersøgelser viste også at høje føl havde mere tendens til mus og især ved hasen.
 Vi ønsker protein og energi i foderet til vores avlsdyr. Men man skal også være opmærksom på for meget energi. Det giver en for hurtig vækst og en mangel andre næringsstoffer, hvilket resultere i ringe knoglevæv. Ses tit på føl og ungheste der fodres med udelukkende korn eller får for meget kraftigt græs. En anden faktor man skal være opmærksom på er stivelsen. Stivelse påvirker balancen af hormoner. Ved fodring med meget korn øges blodsukker indholdet, produktion af insulin stiger, som giver en mer produktion af væksthormoner. De stimulere brusklaget. Hvis de ikke kan modnes og forkalkes på normal vis, dannes hævede vækstlinier, som giver forandringer, som kan give OCD.   
 Mange vil sige at de altid har fodret med korn og uden problemer de sidste 20 år. Efter vores mening er fodring til føl og ungheste ikke korrekt og her skal man også kigge på avlen. Den har ændret sig rigtigt meget de seneste år, hvor lettere og højere typer er mere ønskeligt nu og det ønskede stangmål er ændret med omkring 15-20 cm i forhold til dengang. Men netop overstående viser at der er et større behov til nutidens heste og især til de store varmblodsheste. Undersøgelser viser også en øget tendens af OCD på høje føl.    
Podo
Det at konstant være på forkant med bla.  overstående undersøgelser, egne test og erfaringer har været med til at forme Podo® konceptet i Pavo’s Breeders produkter. Podo er specielt udviklet til at ledsage din hoppe og dens føl fra de sidste 3 måneder af drægtigshedsperioden til den unge hests 2. vinter med de 3 produkter;
 
Podo Lac til hoppen, Podo Start til føllet og Podo Grow til unghesten.  
 
Test viser Podo® kan reducere risikoen for OC/OCD og den del der er foderrelateret med helt op til 40%.
Podo® er et unikt mineralkompleks og er baseret på følgende processer:
  • ·         Aktivering af stofskiftet
  • ·         Forbedring af blodgennemstrømning i sener og led
  • ·         Forebyggelse af brusknedbrydning
  • ·         Forbedring af kalciumforholdet i voksende knogler
  • ·         Bremsende virkning på kroniske betændelser, ødemer og betændelse i knogle-          og bruskvæv 
Pavo til danske avlsheste?
 Spørgsmålet, om det så på den baggrund er ideelt foder tilpasset danske forhold, kan bla. besvares med BLLG grovfoder undersøgelser i 2007. Indhold af kalcium, fosfor og magnesium er rimelige ens med de hollandske og tyske forhold, hvor de test vi henviser til er fra. Kobber og zink forholdet i organisk bundet form i vores avlsprodukter dækker også behovet hos danske avlsdyr. Pavo er særdeles velegnet til danske forhold.  


Pavo Podo®Care Liquid

Pasta tilskud til føl