Dine foder spørgsmål
Diarré hos heste
Spørgsmål til Pavo feeding excellence:
Små mængder madolie (ca. 3 gange om dagen 50 ml) supplere energiforsyningen og har en beroligende effekt på mave-tarmkanalen.
Prøv evt. at give en blanding af naturlige urter:
Frøene har en krampeløsende virkning på musklerne i maven og tarmene. Ophobninger af gas transporteres igen, smerten foretager sig, mavesyren udskilles og normaliseres.
Denne urt er kendt til maveproblemer, kendetegnet ved sin anti-inflammatoriske og beroligende effekt. Den er derfor især god til diarré-sygdomme, og til behandling af tarminfektioner.
Melisse er antibakteriel, krampeløsende og beroligende. Er ideel mod Kolik prophylaxe.
Denne bitre urt, stimulerer appetitten ved at øge udskillelsen af mavesyren.
Min hest lider af mavesår
Spørgsmål til Pavo GroomingTeam©:
Vores 18-årige varmblodshingst har det sidste års tid lidt af mavesår. Flere ugers behandling med Gastrogard har faktisk haft succes (som efterfølgende undersøgelse med gastroskop har vist), men behandlingen er økonomisk ubæredygtigt på lang sigt....
Når behandlingen er stoppet, er såret tilbage. En langvarig behandling (mere end 14 måneder) med Ranitidin "NM" har hjulpet ham, men han viser stadig, at han har problemer:
kræsen ( sortere foderet), tyggen i alt, mere gabene ... Da han er ikke længere bruges på grund af sine problemer i sporten, fodres han med små mængder af kraftfoder og en masse hø. Jeg er interesseret i hvilken slags fodring og hvilke af Jeres produkter I vil anbefale mig. Han får i øjeblikket "temmelig meget" hø, 3 gange om dagen (som jeg ikke helt selv kan styrer, da han står opstaldet, men hver dag får han 6-7 skiver), 2 kg havrefri müesli fordelt over 3 måltider og 1 kg mash. Han kan også godt lide masser af halm, så det har han til rådighed i boksen.
Han er 4-6 timer dagligt på fold (ingen græs), hvor han har hø til rådighed. Jeg ville være meget glad for at høre Jeres mening – ja, måske er der mulighed for at hjælpe min hest endnu mere med målrettet fodring?
Svar: Måden på hvordan hesten fodres er relativt god. Nogle ændringer kunne dog med fordel anbefales.
Selv om det er vanskeligt, når hesten ikke er opstaldet hjemme: den faktiske tilbudte hømængde bør konstateres - og justeres om nødvendigt. Især for mavesårs-heste bør tilbudet være 1,5 kg hø pr 100 kg kropsvægt, som det absolut mindste.
Er tilbudet af hø på fold tilstrækkeligt? Får hesten så meget hø at der stadig ligger lidt efter de 4-6 timer? - eller er der flere heste på folden og er høet væk efter den første ½ time? Kontroller, evt. igennem uanmeldte besøg! Alle tidspunkter uden grovfoder er gift for disse patienter.
Det er blevet påvist i mange undersøgelser, at specifikt græssende heste næsten aldrig har haft mavesår. Et forsøg velegnet til netop sommermånederne: Lad hesten vænne sig stille og roligt til græsset og derefter lad den gå ude dag og nat på det, eller som minimum lad den græsse dagligt 10 til 12 timer.
Kraftfoderet bør være af så fordøjelig form som muligt. De eXpanderede produkter fra Pavo er velegnet hertil. Hvorvidt det er havrefrit eller ej spiller ikke den store rolle.
Men målet bør være at fodre hesten med virkelig store mængder af hø og græs og med den mindst mulige mængde kraftfoder - opdelt i mange portioner.
Mash er godt - men jeg ville hellere tre gange om ugen eller dagligt bruge roeflager. Det er godt da det indeholder pektin, som er fibre der renser organismen og binder giftstoffer til sig.
Gode erfaringer har mange hesteejere med at anvende Pronutrin mod mavesår. Det er nemt fordøjeligt, uden bivirkninger og ofte har vist sig hensigtsmæssigt til sådanne patienter, også er det forholdsvist billigt.
Dr. Jürgen Bartz, Pavo GroomingTeam©
Hestefoder til 1-års frieserhingst
Spørgsmål:
Vores Frieser hingst Peke på 1 år, er på græs i løbet af dagen og om natten på stald. Han får om morgen 1 kilo Pavo Podo® Grow før han kommer på græs. Nu, hvor det bliver koldere og der er mindre græs får en stor skive hø (første slet) i dagtimerne og igen om aftenen. Hver aften får han en sukkerroer og en majs. Han er nok lidt for godt i stand. Hvad mener I om det og hvor længe skal vi fortsætte med Pavo Podo® Grow?
Svar:
Det er rigtigt godt, at din hest får rigeligt hø og græs. En masse grovfoder er grundlaget for en sund diæt, også til ungheste.
Majs er ikke ønskværdigt
Mit råd er at udelade majs. Pavo Podo® Grow er netop afbalanceret foder med indhold af alle vitaminer og mineraler for optimal vækst af unge heste. Korn ( som majs ), indeholder en masse og for meget stivelse til vækst og har et ugunstig forhold af mineraler. Dette bringer det samlede mineralforhold ud af balance.
Rigtige mængde Podo® Grow
Vi anbefaler, at du giver din 1-års Frieserhingst dagligt 1 kg til 2 kg Pavo Podo® Grow. Næste forår , når din hest er 2 år, kan du reducere til 1 kilo om dagen, fordi væksten er mindre og derfor har den brug for mindre energi. Podo® Grow kan du roligt fortsætte med, indtil hesten er 2,5 år. Så er det tilrådeligt at skifte til et andet produkt , som Pavo Condition eller Pavo Nature 's Best.
Hvis den bliver for tyk af det?
Hvis den af de 1-2 kg Podo® bliver for tyk, kan du reducere mængden af det. Fedme hindrer væksten af en ungheste og er meget usundt. Det du så kan gøre hvis du går under 1 kg Podo® Grow er at give vitaminer, mineraler og sporeelementer ved siden af. Pavo PodoCare indeholder vitaminer, mineraler og sporeelementer og kan gives som supplement til mindre kraftfoder eller til masser af stråfoder.
kroniske nyreproblemer
Spørgsmål til Pavo feeding excellence:
Min hest har kroniske nyreproblemer
En veterinær undersøgelse viste, at min hoppe har kroniske nyreproblemer. På grund af dette, leder jeg efter et foder, der har lidt protein, men nok energi og belaster nyrerne mindst muligt. Måske har I et foder i Jeres sortiment som kan anbefales til min hest?
Hun får masser af grovfoder – godt hø i tilstrækkelige mængder.
Svar
Det mest almindelige problem med nyresygdomme hos heste er Proteinuri, dvs. et tab af protein gennem nyrerne og urin med en deraf resulterende protein mangel – så problemet her er ikke at patienten har for meget protein i kosten, men for lidt. For at tydeliggøre dette, skal proteinindholdet måles i urinen. Uden denne test kan vi ikke anbefale noget foder. Er der også en nedsat udskillelse af kreatinin og urin (som bestemmes ved en blodprøve), kan det giver mening at ændre tilførelsen af protein. Kreatinin er et omdannelsesprodukt af kreatin og udskilles fra blodet til urinen via nyrerne. Forhøjede niveauer af kreatinin og urinstof i blodet kan også være leverbetinget, så her er en blodprøve også vigtig for at bestemme blodværdierne. Protein kvaliteten bør forbedres, gennem en optimal tilføjelse af aminosyrer: en alsidig fodring med hø, korn, foder, hørfrø og sojabønner i små enheder, så der er et matematisk optimalt indhold af protein. Et godt sammensat kraftfoder er selvfølgelig mere fornuftigt end store mængder havre.
Det nøjagtige proteinindhold beskrives fagligt i hestens foder som fordøjeligt råprotein. I forskellige tidsskrifter og bøger om hestefoder kan du finde normer for hvad de forskellige næringsstoffer indeholder. Det er angivet som fordøjelig råprotein pr kg:
- Græs: 15 til 25 g
- Hø (1. slæt, høstet inden blomstring): 80 g
- Hø (2. slæt, høstet i blomstring): 60 g
- Hø (3. slæt, høstet efter blomstringen): 45 g
- Havre: 85 g
- Hvedehalm: 7 g
- Hvedeklid: 105 g
- Ølgær, tørrede: 410 g
- Gulerødder: 5 g
- Hørfrø: 170 g
Daglig indtagelse af en normal stor hest på 24-timers græsning: 40 til 60 kg. Gennemsnitlig indtagelse af 1 kg græs pr. time ved begrænset græsning (stribeafgræsning): 10 til 15 minutter.
Man bør dog, ikke alt for slavisk spore nøjagtigheden af proteinmængden. Også fordi så får du alt for ofte ikke har nok energi til hesten og det er meget vigtigt at der er nok energi, så hesten ikke på en leverbelastende måde mobilisere kropsproteiner, til energiforsyning. Det er vigtigt, at både energi og protein, leveres så kontinuerligt over hele dagen, og at både lange perioder uden foder, samt pludselige energi tilførelse skal undgås. Derfor vil jeg anbefale et særligt godt udbud af grovfoder, som godt hø, og/ eller wrap. Hvis dyret ikke er/ bliver overvægtigt, kan det med fordel have ubegrænset adgang til stråfoder. Men vær opmærksom på overnævnte at f.eks. 1 .slæt hø har et højere indhold protein i forhold til 3 slæts hø osv.
Natrium, kalium og vitaminer mister heste med nyreproblemer ofte igennem den ekstra udgående urin, således at en tilføjelse kan være nødvendigt, mens calcium, magnesium og fosfor eventuelt udskilles dårligere. I disse tilfælde bør man være opmærksom på hvad det supplerende foder indeholder, men specielt foder bør kun vælges efter blodprøve og konstatering af det eksakte problem.
Dr. Jürgen Bartz, Pavo GroomingTeam©
Spørgsmål om vinterfodring
Spørgsmål til Pavo GroomingTeam:
Jeg har en 12-års vallak, som jeg i gennemsnit rider 5-6 gange om ugen. Jeg træner på LA-niveau og rider lejlighedsvis udenfor. Nu, hvor vinteren er på vej, kommer min hest mere i eller mindre kun i boks, og han vil ikke komme på fold. Så han er kun ude når han trænes. Nu er mit spørgsmål, om jeg kan gøre noget for at forbedre hans fodring eller skal det ændres?
Han får 2,5 kg Pavo EnergyControl og 3 skiver hø om dagen. Jeg vil gerne give roepiller eller mash. Hvad kan jeg gøre bedre, hvad er forskellen, og hvor ofte kan jeg give det?
Svar:
Din hest kommer om vinteren ikke længere på fold, og du skriver at den får 3 skiver hø om dagen. Du skriver ikke om du har en hest eller pony, men du bør antage, at en pony / hest skal have omkring 1 - 1,5 kg af grovfoder pr. 100 kg legemsvægt. Så hvis du har en hest på 600 kg, som jeg beregner udfra, skal du tildele 6-9 kg hø. Grovfoder er det vigtigste for hesten, så vej det du giver, så du ved hvor meget din hest får.
Du vil gerne give både mash og roepiller.
Jeg foreslår, at du giver Pavo Slobber Mash. Pavo Slobber Mash er et afbalanceret hestefoder og heste finder det meget velsmagende. Jeg anbefaler du giver det mindst 3 gange om ugen, men det kan også gives hver dag. Pavo Slobber Mash indeholder et komplet spektrum af vitaminer og mineraler. Derudover er der tilsat hørfrø og hvedeklid. Det giver en smuk pels og god fordøjelse, ideel som noget ekstra om vinteren.
Gennemvædet roeflager som Pavo SpeediBeet, kan med stor fordel udfodres i små mængder, men det er ikke fuldt koncentrere og indeholder mineraler i et ugunstigt forhold til heste. Fibrene heri er gode til at fremme tarmmotorik og til heste meget på stald er det absolut en fordel at bruge disse, som en del af daglig foderplan. Tips: Roepiller/flager kan, hvis de ikke er gennemblødt blokere tarmene. Roepiller/flager, der opbevares i stalden udgør altid en stor risiko, hvis din hest slipper ud af boksen og spiser roepiller, får den en meget svær kolik, da disse ekspandere i tarmene. Så opbevar det et sted hvor hesten ikke kan komme til det og undlad at stille det foran boksdøren eller andet. Dette gælder for så vidt også alt andet foder.
Hvad der også stærkt anbefales til den daglige ration om vinteren er Pavo DailyPlus. Dette balancerede grovfoder er designet til at blande med dit normale kraftfoder. Din hest tygger mere og producerer mere spyt. Og mere spyt bidrager til at neutralisere den konstante produktion af mavesyre. Ved at give Pavo DailyPlus forlænger du ædetiden og dermed aktiveres hesten, har længere tyggetid og dermed øge du dens velfærd.
Daglig foderplan til hest 600 kg, moderat arbejde 5-6 gange om ugen, dressur:
- 7,5 kg hø (gerne mere)
- 2 kg Pavo EnergyControl
- 0,5 kg Pavo DailyPlus (pr. måltid)
- 0,2 kg Pavo SpeediBeet (i tørform)
- 0,7 kg Pavo Slobber Mash (i tørform, 3-4 gange pr. uge)
TIPS: Husk dagen inden og på fridage at nedjustere kraftfoderet.